سفارش تبلیغ
صبا ویژن
فلسفه تنصیف دیه(4) - خا د م
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ج) بُعد اقتصادى و مالى
بر خلاف دو بُعد سابق، در این بُعد زن و مرد مساوى نیستند; یعنى بازدهى اقتصادى مرد، حتّى در عصر و زمان ما، و حتّى در جوامعى که هیچ دین و مذهبى حاکم نیست و مدّعى مساوات زن و مرد در همه امور هستند، بیش از بازدهى اقتصادى زن است. و این تفاوت بخاطر امور ذیل است و نباید واقعیّتها را با شعار واحساسات انکار کرد:
1ـ زن طبیعتاً بخش مهمّى از زندگى خود را صرف ولادت فرزند و دوران قبل  و بعد از آن مى کند، و طبق عرف و عادت در تمام جوامع انسانى مسئول تربیت فرزند است، دوران باردارى و شیردهى و تربیت فرزند، قسمتى از بهترین فرصتهاى زن را در ایّام جوانى مى گیرد. اگر هر زن و مردى لااقل 3فرزند داشته باشند(10) و هر مادرى بخواهد سه دوره باردارى و زایمان و تربیت کودک را طى کند، قسمت مهمّى از نیروى جوانى خود را باید صرف این سه دوره کند، علاوه بر این که هر تولّد قسمت قابل توجّهى از قدرت و توان زن را مى گیرد. این مسأله که جزء طبیعت زن و یک واقعیّت محسوب مى شود، از موانعى است که نمى گذارد زنان همچون مردان در عرصه کارهاى اقتصادى فعّال باشند.
2ـ ساختمان جسمى زن و مرد با هم متفاوت است; ساختمان جسم مرد براى هر کارى، حتّى کارهاى خشن مناسب است، ولى ساختمان وجود زن براى بخشى از کارها آمادگى ندارد، و طبعاً زنان از قسمتى از فعا لّیتهاى اقتصادى بخاطر این مسأله محرومند.
به همین دلیل حضور زنان در عرصه هاى اجتماعى و اقتصادى حتّى در کشورهاى مدّعى تساوى زن و مرد کمتر از مردان است.
3ـ قطع نظر از مسائل بالا، اگر آمارهاى جهانى را بررسى کنیم، در مجموع حتّى در یک شهر، مردان بیشتر تولید کننده ثروت هستند تا زنان، حتّى در جوامعى که مدّعى مساوات هستند.
نتیجه این که زن ومرد در بعد الهى و بعد فرهنگى مساوى هستند، ولى در بعد اقتصادى تفاوت دارند، به همین دلیل در اسلام هزینه زن بر عهده شوهر است.
ونیز درست به همین جهت خلأ اقتصادى ناشى از فقدان یک مرد در خانواده، بیش از خلأ اقتصادى فقدان زن در خانواده است، به همین علت دیه مرد دو برابر دیه زن است.

 

1 . لفظ «برادر» در اینجا شامل برادر و خواهر هر دو مى شود و، باصطلاح از باب تغلیب است.
2 . الکافى، جلد 1، صفحه 403، کتاب الحجة، باب ما امر النبی بالنصیحة لائمة المسلمین. نظیر این روایت در منابع اهل سنّت نیز آمده است ر.ک به السنن الکبرى، جلد 8، صفحه 27.
3 . سوره مائده;آیه 32.
4 . میزان الحکمة، باب 2847، حدیث 16445
5 . میزان الحکمة، باب 2847، حدیث 13446
6 .سوره بقره: آیه 183
7 . مجمع البیان، جلد 5، صفحه 206.
8 . درتفسیر برهان، جلد دوّم، صفحه 242، دو روایت به این مضمون آمده است، که هر دو از نظر سند ضعیف است; زیرا در سند یکى از آنها سکونى قرار دارد که از نظر علماى رجال موثّق نیست و به روایت او اعتماد نمى کنند، و در سند دیگرى سهل بن زید قرار دارد که او نیز در نزد بسیارى از علماى رجال فرد ضعیفى است، علاوه بر این که روایت دوّم مرفوعه است. اضافه بر این، مضمون این دو روایت با خود آیات قرآن، که قرآن را براى همه انسانها مفید مى داند تعارض دارد، به همین جهت روایات معارضه با قرآن را باید کنار بگذاریم.
9 . تفسیر نمونه، جلد 9، صفحه 297.
10 . براى بقاى نسل بشر، هر خانواده باید سه فرزند بدنیا آورد، چون دو تن از آنان جانشین پدر و مادر مى شوند و یک نفر هم براى حوادث غیر مترقّبه، جنگها، زلزله ها، سیلها، طوفانها، بیماریها، نازایى بعضى از خانمها و مرگ و میر تعدادى از نوزادان لازم مى باشد، بنابراین دو تا بچّه ناکافیه! بلکه حدّاقل سه فرزند لازم است!

جهت ارتباط با ما بر روی تصویر ذیل کیلک فرمائید

خا د م


لیست یادداشت‌ها
آرشیو یادداشت‌ها
روز جهانی بدون دروغ ،یعنی میشود ؟ I Love You I miss you I kiss you روز جهانی ورود ادیان به دین تشیع بخاری در جای جای صحیح خود، از خشم حضرت زهرا سلام الله علیها نسبت به ابی بکر سخن می‏گوید. در کتاب خمس می‏گوید: فغضبتْ فاطمةُ بنتُ رسول‏ اللَّه فهجرتْ أبابکر فلم تزل مهاجرتُه حتی تُوفِّیَتْ. یعنی: فاطمه دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بر ابی‏ بکر خشمگین شد و او را ترک گفت و این متارکه تا روزی که درگذشت ادامه داشت. (صحیح البخاری، باب فرض الخمس، 4/ 78) 1 ـ نماز. 2 ـ روزه. 3 ـ خمس. 4 ـ زکات. 5 ـ حج. 6 ـ جهاد. 7 ـ امر به معروف. 8 ـ نهى از منکر. 9 ـ تولى. 10 ـ تبرى. امام صادق صلوات الله علیه میفرمایند : ....خداوند تبارک و تعالی موجودی نجس تر از سگ نیافریده است و دشمن ما خانواده ، از سگ نیز نجس تر است (وسائل الشیعه جلد ۱صفحه ۱۵۹ باب۱۱ حدیث۵)
حسین آرین فر